Verschenen in BussumsNieuws, juni 2016

Nog zoeken naar alternatief voor parkeren op geitenweitje

BUSSUM – De herontwikkeling van de voormalige cacaofabriek Bensdorp lijkt op rolletjes te lopen. Zo is er interesse van horecaondernemers en worden er al gesprekken gevoerd met potentiële huurders, zoals een dansschool en Corpus Acrobatic. Ook wordt er hard gewerkt om de laatste hobbel te nemen: het realiseren van voldoende parkeerplekken. Met name de ingetekende parkeerplekken die een deel van het geitenweitje afsnoepen, stemmen nog niet iedereen tevreden.

“Het is een prachtig project”, verkondigde de projectleider van de gemeente vorige week tijdens de presentatie van de plannen. De plannen voor de herontwikkeling van de voormalige cacaofabriek worden steeds verder ingevuld nadat begin mei de sloop- en bouwvergunning werd ingediend. Horecaondernemers en organisaties uit de culturele sector zouden al interesse hebben in een plek in de oude Bros-fabriek. Gesprekken hierover zijn gaande, laat de gemeente weten; met wie laten ze nog even in het midden. De bijeenkomst was vooral bedoeld om de fractieleden bij te praten, maar er was ook een handjevol omwonenden. Die waren vooral geïnteresseerd in het parkeerplan, de vele extra auto’s en onveilige verkeerssituaties.
De Gooise Ouderen Partij (GOP) haakte daarop in door extra vragen over verkeersveiligheid te stellen. Volgens de gemeente is aan alle eisen en voorwaarden voldaan. En nee, de veiligheid neemt niet toe, maar het is allemaal goed onderzocht. Naast vragen over de verkeersveiligheid bleef ook een vraag over de geluidsweerkaatsing tussen de bestaande flats aan de overzijde van het spoor en de nieuwe woningblokken bij Bensdorp onbeantwoord. “Daar komt de gemeente nog op terug”, was de belofte. “Het huidige parkeerplan is prima en kan ook rekenen op steun van onder meer de Vrienden van het Spiegel”, wordt er verzekerd. “Met de 221 parkeerplekken voldoen we aan de norm die in november door de Bussumse raad is opgelegd”, aldus de projectleider.

Geitenweitje
De parkeerplekken zijn op verschillende plekken onder en rondom het nieuw te bouwen complex gepland. In eerste instantie waren er 170 ingetekend, maar er moesten er dus nog 51 bij van de raad. De extra plekken komen deels (22) rond en op het geitenweitje en nog eens 22 auto’s kunnen geparkeerd worden op het terrein achter de Koperen Kraan. De rest komt langs de Spiegelstraat. Met Dudok is afgesproken dat er ook op hun terrein in de avonduren geparkeerd mag worden. Alles is dus zo’n beetje in kannen en kruiken. Maar de weerstand tegen de plekken op het geitenweitje zetten de gemeente wel aan om deze nog eens extra onder de loep te nemen. Ze kijken samen met de Vereniging Overlast Bensdorp, Vereniging Vrienden van het Spiegel en ontwikkelaar Noordersluis naar mogelijke alternatieven. Philip Tulleken, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Spiegel, beaamt dat er in goed overleg wordt gezocht naar een oplossing. “We willen zo min mogelijk parkeerplekken bij het geitenweitje. Het is toch een soort cultureel erfgoed.” Maar de ontwikkeling van Bensdorp is een goede zaak voor de buurt, de bedrijvigheid en woonruimte. De uitdaging rondom de parkeernorm mag die plannen niet om zeep helpen, is zijn mening. Het zou dan gaan om acht plekken minder. Mocht dit toch niet lukken om die ergens anders te plaatsen, dan legt de Vereniging zich niet zonder meer neer bij de 22 plekken langs het geitenweitje. “Dan moeten we opnieuw samen overleggen.” Ook moet het college dan weer terug naar de raad.

Voor de 1.700 m2 waar een mix moet komen van commerciële bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben zich wel geïnteresseerden gemeld, maar er is nog niets concreet. De projectleider laat weten zich ook daar niet zo veel zorgen over te maken. “Het is zo’n mooie plek”, klinkt het optimistisch. En ze hebben nog wel even de tijd, vinden ze zelf. De oplevering is op zijn vroegst eind 2017. In de eerste planning werd nog gesproken over medio 2017, maar er klinken nu al geluiden over begin 2018. Dat ondernemers zich daar nu nog niet op willen vastleggen snapt de woordvoerder wel. “De scope van de ondernemers is vaak toch iets korter dan die anderhalf, twee jaar.” Als het goed is kan de sloop deze zomer starten.